torstai 13. helmikuuta 2014

Somen aakkoset: Blogit


Viisi ohjetta bloggaajalle
Mikä?

Blogiin kirjoitetaan joko päiväkirjamaisesti, tapahtumakohtaisesti, elämänkerronnaisesti, tai sitten sitä käytetään teemasivuna (ruokablogit, harrastusblogit, valokuvausblogit, runot, pakinat, romaanit tms.). Blogeihin voi tuoda kaikkea, esim. kuvia, musiikkia sekä videoita. 

Missä?

- Blogger
- Vuodatus
- Rantapallo.fi/blogit
- Netlog

Kenelle?

Joillain ihmisillä blogihistoriaa saattaa olla vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.
Ihmiset saattavat kirjata jokaisen elämänsä tapahtuman blogiinsa kaiken kansan nähtävälle. Jotkut ihmiset perustavat blogin esimerkiksi jonkun merkittävän elämäntilanteen astuessa kuvioihin. Näitä voi olla mm. vanhemmuus tai yllättävä sairastuminen. 

Ikäraja 
 
Ikärajaa blogeissa ei ole. Sen voi tehdä kuka tahansa joka vain osaa internettiä keskiverrosti käyttää. Blogit ovat suunnattu kaikille ja kaikenikäisille. Blogien käyttäjäkunta vaihtelee aina esiteineistä vanhempiin ihmisiin.
  
Trendit ja Top-lista

Lifestyle-bloggaaminen on varmasti tunnetuin bloggaamisen muoto. Se sisältää kaiken harrastuksista arkipäiväsutinoihin. Muotiblogit ovat suosittua tavaraa, ja uutena tähdenlentona joka tuutista pursuavat fittness-blogit.

Tämän hetken kuumimmat blogit:
  1. Mungolife – Muotiblogi jossa vierailee viikossa yli 95 tuhatta ihmistä
  2. Xenia's Day – Toinen muotiblogi helsinkiläistyneen oikeustieteen opiskelijan arjesta
  3. Chiliparkin Taimitarha – Chilinkasvatuksesta kertova blogi yli 76 tuhannella vierailijalla viikossa.

Plussat ja miinukset

+ Se on hauskaa
+ Helppokäyttöinen
+ Parantaa kerrontataitoja
+ On monipuolinen
+ Voi kirjottaa anonyymisti
+ Blogin muokkaamismahdollisuudet
+ Hauska seurata muita blogeja ja bloggaajien elämää
+ Voi löytää ystäviä
- Liian henkilökohtaisten asioiden julkaiseminen
- Nettikiusaamisen uhka

Termejä

Bloggaaja = Blogin kirjoittaja
Vlog = Videoblogi
Anonyymi = Kirjoittaja joka ei esiinny omalla nimellään
Lifestyle = Elämäntapa

Päivi, Karoliina, Joni, Matias


Mediataitoviikon aikana 10. – 16.2.2014 Adapterin blogissa julkaistaan Peräpohjolan Opiston Nuva13-opiskelijoiden kokoama sarja, joka esittelee sosiaalisen median eri palveluita. Sarja kokonaisuudessaan täällä.

3 kommenttia:

  1. Toi eka kohta "Älä kirjoita liian henk. koht. asioista" jäi hieman mietityttämään.

    Itse kirjoitan anonyymina tai siis nimimerkin takana blogia, joka keskittyy omiin (mielen) sairauksiini ja sinne on tullut purettua viimeiset kaksi vuotta kaikki mahdolliset asiat,
    elämästäni, oloistani, tunteistani, harhoistani jne. Olen jopa lainannut joitain yksittäisiä lauseita lääkärinlausunnoista, epikriiseistä, m2:sista ynnä muista, kenenkään nimiä tietenkään mainitsematta. Onko se tätä liian henkilökohtaisista asioista kirjoittamista? Olen lukenut erään syövästä selvinneen blogia, joka kirjoittaa omilla kasvoillaan.

    Mitä mieltä olette, onko minun blogini eri asia kuin esimerkiksi tämän syövästä selvinneen tytön blogi? Ihan vain mielenkiinnosta kysyn. :)

    Ps. anteeksi anonyymeyteni, mutta en tiedä kuinka paljon tämän blogin lukijakunnassa on mielensä kanssa taistelevia ja siitä kirjoittavia ihmisiä, joten en uskalla kertoa nimimerkkiäni tai blogiani täällä.

    VastaaPoista
  2. Hei! Opiskelijat varmaankin tarkoittivat, että jos kirjoittaa omalla nimellään, niin ei ehkä kannata vuodattaa ihan kaikkea - siitä voi olla haittaa jatkossa esimerkiksi työnhakua ajatellen. Ei välttämättä, mutta voi olla. Se on sinun itse päätettävissä, että onko se eri asia kirjoittaa nimellään syövästä kuin mielensairauksista, mielipiteitä siihenkin lienee tuhansia. Anyways, tsemppiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kesti näin kauan ennen kuin kehtasin tulla tarkentamaan kommenttiani. Kysyin kommentissani juuri _teidän_ tai tämän postauksen kirjoittaneiden mielipidettä asiasta. Itselläni toki on mielipide asiasta, mutta ihan vain mielenkiinnosta haluaisin tietää muidenkin mielipiteitä asiasta. Kuten sanottua mielipiteitä asiasta on varmasti se tuhat, mutta mikä on juuri teidän mielipiteenne psyykkisistä sairauksista ja somaattisista sairauksista kirjoittamisesta? Tai mt-blogeista ylipäätään? Postauksessa sanottiinkin, että blogi voi saada alkunsa esim. sairastumisesta, eli asiaa on selvästi pohdittu.

      Poista