torstai 22. marraskuuta 2012

Paulan Kirjasto 4

Hei kaikki lukijat!
Tällä kertaa päästän itseni helpolla ja julkaisen koulutehtävän. Lopahtiko mielenkiinto? Ei, en julkaise esseetä taikka matikanlaskuja, vaan julkaisen koulua varten tekemäni kirja-arvostelun. Ajattelin vähän säästää itteniäni. Mutta arvostelun lisäksi ajattelin kertoa teille jotain kirjoihin liittyvää. Ei, nyt meni väärin, en kerro teille kirjoihin liittyvästä historiasta, vaan kirjaston monipuolisesta palvelusta. Mutta ensin arvostelu:


"Miten käy, kun tulee stoppi? Kun mitta täyttyy, ja ei kestä enää? Näihin kysymyksiin Stephen King vastaa esikoisteoksessaan Carrie, joka on vuodelta 1974. Teoksen on kääntänyt suomen kielelle Tuula Saarikoski vuonna 1984 Tammen julkaisemana. Teos on genreltään kauhuromaani.

Lukija voi aluksi säikähtää kirjan kannen värien kontrastia, kuinka henkilön kirkkaan oranssi tukka kirkuu etusijalle. Lukija saa kuvan, että tämä on pelottava kirja, ja ei ehkä uskalla tarttuakaan kirjaan. Mutta jos lukija on rohkea, hän tarttuu kirjaan jännityksen nälkäisenä, ja päästessään juonesta kiinni lukija vain innostuu eikä malta laskea kirjaansa. Lukijan mielenkiinnon herättäminen traagisella ja karmivalla tavalla onkin Kingin erityisosaamista.

Mestarikirjailijan Stephen Kingin tuotannosta ehkä tunnetuin kirja, Hohto (The Shining, 1977, suom. 1985) on Kingin läpimurtoteos. Hänen tuotannostaan on tehty myös useita filmauksia kuten Brian De Palmanin ohjaama Carrie vuodelta 1976 ja Stanley Kubrickin Hohto vuodelta 1980. King on kirjoittanut kirjoja myös peitenimellä, Richard Bachman, ja julkaissut tämän kautta myös useita kirjoja. Ostohinnoista ja myyntimenekistä päätellen Kingin teokset ovat olleet suosittuja alusta lähtien.

Kirjan juoni kertoo tavallisen tuntoisesta lukiolaistytöstä Carriesta, jonka isä on kuollut, äiti on mielipuoli uskovainen ja isoäidillä oli todettu telekinesiaan liittyviä oireita. Nämä kyvyt ovat siirtyneet Carrielle, ja kun hän saa tietää näistä, häntä ei pysäytä mikään. Kirjan tapahtumat sijoittuvat noin neljänkymmenen vuoden taakse nykypäivästä, ja kertoo noin kuukauden Carrien elämästä. Kirja perustuu suurimmilta osin haastatteluista ja kuulustelupöytäkirjojen teksteistä, jotka ovat jälkikäteen kirjoitettuja. Pitää kumminkin huomioida, että kyseessä on fiktiivinen teos.

Kirja on jaettu kolmeen osaan, jotka voidaan nimetä Ennen, Nyt ja Jälkeen. Tarina on hyvin kerrottu, vaikkakin teoksessa hypitään henkilön haastattelusta tai lähdetiedosta toiseen. Tarina pomppii dokumenttien ja itse tarinankerronnan välillä, mikä saattaa hämmentää lukijan. Muuten King on osannut sekoittaa teoksensa osaset kappaleittain, jotka koostuvat haastattelupätkistä ja itse tarinasta, järkeväksi kokonaisuudeksi, jota lukijan on helppo ymmärtää ja seurata ilman sen ihmeellisempää keskittymistä.

King on halunnut nostaa teoksellaan esille koulukiusaamisen ja siitä aiheutuvat yksilölliset seuraukset. Carrien tapauksessa häntä kiusataan muun muassa oudosta äidistään, rikkinäisestä perheestään ja hänen itsensä omituisesta käyttäytymisestään. Luodessaan Carrien kirjailija loi tyypillisen kiusattavan tyypin, jollaiseksi me kaikki hänet kuvittelemme: yksinäiseksi, hiljaiseksi, poissaolevaksi ja omissa oloissaan viihtyväksi. Tuodakseen esille oman nerokkuutensa King lisäsi Carrielle erityisen kyvyn, jolla hän pystyy nousemaan muiden yläpuolelle ja näyttämään, että hänessäkin on jotain, ei hänelle tarvitse nauraa. Teos on hyvä esimerkki kiusaamisen seurauksille, ja siinä esitetään hyviä syitä ja äänettömiä perusteluita, joiden vuoksi kiusaamiseen pitäisi puuttua välittömästi ja pyrkiä ehkäisemään sitä nyt ja tulevaisuudessa.

Kingin teos on ollut vaikuttajana moneen tekeleeseen. Ruotsalaisyhtye ABBA julkaisi sinkun Dancing Queen/That's me vuonna 1976. That's me:n kertosäkeessä lauletaan ”I'm Carrie, not the kind of girl you marry, that's me”. Vaikka sanat eivät täsmääkään koko kappaleessa kuin muutamissa kohdissa, ABBAn biografien kirjoittajat ovat arvelleet tämän Carrien olevan sama kuin kirjan ja elokuvan Carrie.

Teos on ollut inspiraation lähteenä myös monelle taideteokselle. Kingin uskottavuuden ja kirjoittamislahjojen ansiosta Carriesta jäi kumminkin hyvä lukukokemus, ja se jätti kaihoisalla tavalla surullisen tunteen. Haastatellut eivät muuta ole voineet tehdä kuin rakentaa elämänsä uudelleen tuon traagisen yön jälkeen, jona kaikki sai loppunsa. Pohjalla ollessa ainoa tie on ylöspäin.

Paula Kronqvist 11C"


Ja nyt se kirjafakta: monikaan teistä ei varmaan tienny, että kirjoja voi periaatteessa lainata netissä. Lisäksi kirjoja voi hakea netistä. Kaikki on helppoa, kunhan painaa mieleen tämän osoitteen: lapinkirjasto.fi. Sinne on kerätty kaikki kirjastotiedot kaikista Lapin kirjastoista Torniolaaksosta Utsjoelle. Sieltä pääsee kaikkeen mahdolliseen jännään. Sieltä voi hakea kirjoja hakusanoilla ja sieltä voi varata kirjoja, ne pitää sitten vain hakea kirjastosta. Siellä voit "rakentaa" oman kirjahyllysi, johon voit tallentaa omia lempiteoksia, kirjoja jotka olet lukenut tai aiot lukea, ja suosituksia. Mutta kaikkein parasta on, että sieltä voi varata kirjoja muistakin Lapin kirjastoista. Ne postitetaan omaan lähikirjastoon. Helppoa ku heinänteko. Varausmaksu vaihtelee kirjastoittain, katso täältä Tornion hinnasto. Varaaminen on silti halvempaa kuin oman kirjan osto.

Kaikki tämä edellyttää, että sinulla on tunnus kirjaston sivuille. Tunnuksen voi hakea kirjastosta. Ensikirjautumisen jälkeen voit muuttaa oman käyttäjänimen ja salasanan, mikä kannattaa myös tehdä. Sivuilta voit tarkastella lainojasi ja varauksiasi netissä. Se on täysin ilmaista ja vaivatonta. Ei enää kuitteja, jotka haalistuvat, rypistyvät ja menevät helposti hukkaan. Hakemisesta tulee hauskaa, kun vaihtaa kieltä. Kielivaihtoehtoina ovat ruotsi, englanti ja saame. Niin ja tietenkin suomi. Samalla kun hakee sitä tiettyä teosta, voi harjoittaa vaikka saamen kielen taitoja. Sivun käyttö on täysin turvallista. Tottakai kannattaa käytön jälkeen painaa lopeta-painiketta ja poistaa selaimen sivuhistoria, mikäli olet kirjautunut sisälle.


Tällasta tällä kertaa. Kun joulu lähestyy, kaikkea hauskaa on tiedossa. Niitä hauskoja odotellessa toivotan kaikille hauskaa adventtiajan alkua.


Paula Kronqvist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti